Si t'arriba el dematí. La nit de la música en valencia. Amb Arthur Caravan

DISSABTE 9 D'OCTUBRE, 22.00 h

Corrien els temps de l’agonia del dictador, i les esperances de canvis s’albiraven entre els valencians i les valencianes. Una colla de cantants i músics atiaven aquella precipitació cap a la democràcia amb les seues lletres, en la llengua pròpia del poble. Era un fenomen nou, que exaltava, encoratjava i emocionava a un públic que omplia places i auditoris. La música en valencià vivia un moment brillant.


Però aquella etapa va passar, i va deixar pas a un panorama erm en què poques institucions oferien oportunitats per expressar-se a aquells músics i intèrprets que ho feien amb la nostra llengua. Després d’un jorn joiós, va arribar la nit. I malgrat l’oblit, l’arraconament i la foscor, continuava havent artistes musicals de qualitat que s’expressaven en valencià.



Afortunadament, els darrers anys la música en valencià ha revifat, i amb una empenta renovada torna a omplir auditoris i places retrobant-se amb un públic renovat. Prenent el testimoni d’aquells artistes silenciats que van passar sense fer massa soroll, tota una generació de joves artistes ofereix a un jove públic noves fórmules musicals actuals i vigents, cantades en la nostra llengua.



Arthur Caravan és una d’aquestes noves formacions musicals valencianes que, sense cap complex ni condicionament, opta pel valencià per explicar les seues lletres i per dir les seues cançons. Ara, després d’un gran èxit amb el seu disc de debut, pretén retre homenatge a aquells cantants i músics que durant temps més o menys difícils, han mantinguda viva la flama de la música feta en valencià. Per això, interpreten una sèrie de versions de propostes clàssiques i actuals, reivindicant la música en valencià de qualitat, i rescatant de l’oblit algunes gemmes perdudes en la nit de la música valenciana.


Des de Pep Laguarda o Remigi Palmero fins a Orxata Sound System o Senior i el Cor Brutal, des d’Al Tall o Araceli Banyuls fins a Obrint Pas o Hugo Mas, ‘Si t’arriba el dematí’ recorre una cronologia de la música popular durant les darreres dècades fins a l’actualitat. Amb imatges i paraules rescatades d’arxius i hemeroteques, però sobretot, amb acords i melodies passades per l’estil propi i inconfusible d’un dels més reeixits grups musicals del panorama valencià, ‘Si t’arriba el dematí’ és alhora un deliciós espectacle musical i un valuós document històric.

Llistat de cançons

- Alceu-vos, xe, que ja és de dia! Pep Laguarda
- Plens de sol de bon matí. Remigi Palmero

- ‘A cap coronat / breviari romàntic’. Rondalla de la costa.

- 'Albades' d’Al Tall

- ‘Cançó de bressol’. Araceli Banyuls

- 'Lo jorn ha por'. Raimon.

- 'Avions'. Julio Bustamante.

- ‘El joc de viure’. Karmas colectivos.

- 'Temps de pluja a la ciutat'. Remigi.

- 'Cues d'estels'. Ovidi Montllor

- ‘Balada de l’àngel bru’. Laguarda.

- Obrint Pas.

- Hugo Mas.

- Orxata Sound System.

-Senior i el Cor Brutal.

- Als companys. Ovidi Montllor

Unknown

Totes les entrades dels espectacles del Teatre Principal poden adquirir-se a les oficines del teatre de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 18 h i dos hores abans de la representació en la taquilla del teatre.

Cap comentari: